en solig dag

Hurttasele och långlina på, sen tog vi oss ut i skogen 1,5 timme för bus och promenad. Det var soligt och fint, en fröjd att vara ute. Gömde mig bakom trän och Ziggy letade ibland bakom 2-3 träd innan han hittade mig.
Vi tränade inkallning och det blev många muntliga korrigeringar men det blir bättre. Behöver bara harkla mig för att han ska förstå att han gjort fel och kommer som ett skott. Duktiga hunden.
.
I morgon är det agilityträning, eller ja. Sammarbetsträning kan man kanske kalla den. Kommer nog bli trevligt, undra bara vart jag la mitt anteckningsblock ^^

träna utan godismutan

ja, jag försökte mig på ett rim i rubriken, ett skitdåligt nödrim... Så ni behöver inte kasta grammatikböcker efter mig, jag vet om det. Okej?!
.
Jag är nöjd med hur Ziggy utvecklas, inomhus i alla fall. Ute har vi inte kört så mycket då jag varit virrmatten herself och Ziggy har fått varit på andra ställen under flytten.
Jag har alltid behövt visa för den lilla gulleterriern att jag faktiskt har godis men idag, gick han upp i fotposition utan att han visste om jag hade eller inte. Såklart så hade jag ju inget på mig eftersom jag var mitt uppe i packning av ännu en banankartong med destination förrådet men berömde med rösten och sprang in och hämtade en ostbit som belöning. Han har även gjort om det flera gånger under dagen så jag är jäkligt nöjd. Även loss funkar utan godismuta men som vanligt funkar det bara med matten, eftersom jag är den som ska träna och tränar honom. Resterande människor ska helt enkelt bara leka hund med honom utan att beblanda sig i massor av tränings och tävlingskommandon för så vill jag ha det.
.
Det är lite läskigt att lämna bort honom inför Hässleholmstripparna eftersom jag inte vill ha mina kommandon ändrade och uttjatade och trots förmaningar om att låta mina tävlings och träningskommandon vara så vet man ju inte om de följs, tyvärr. För de vill jag helst träna själv, på mitt sätt. Usch, nä jag är nog bara nojig. Haha, det är tillräckligt jobbigt att behöva lämna bort honom, han är ju min lilla bebisgos, men förhoppningsvis slipper han fotkommandon och sånt när jag är där och får nöja sig med trixkommandon, promenader och massor av mat. Han brukar kunna charma till sig det mesta av mamma, busterriern.
.
Men i morgon blir det långlina på och en tripp ut i de mörka skogarna häromkring. Min trasiga kamera ska få följa med och sen får vi se om jag fortfarande har ett minneskort kvar.

nybörjaragility

på tisdag är det första träningspasset för våran del när det gäller agilitykursen för små valpar (små och små, Ziggy "fyller" 10 månader 3 februari). Den allra första missade vi ju tyvärr på grund av Hässleholm och vi kommer missa nästnästa gången.
.
Vi fick en läxa tills nästa gång som hon mailade till mig. Att kolla upp vilken belöning som är den bästa. Ziggy funkar enbart på godisbelöning, ibland på lekbelöning men det försöker vi öva upp. Det är ganska tråkigt att det enbart är godis som funkar och där är pannkaka det bästa man kan få, sen torkat viltskav, skinka, ost, korv, torra godisar som köps.
Så ska ha med en påse blandad kompott på träningen och pipen IFALL! Så ska vi nog se att han kan få till något. Han är duktig på att fokusera på matte men ibland bland andra hundar så tappar han att det är vi som ska leka eller "jobba" då.
.
Att få honom att tycka leka är kul är inte lätt. Nu funkar det ibland utomhus som sagt men jag försöker höja värdet på leksaken ute genom att latja och pipa med den själv vilket funkat ganska bra hittills. Får hoppas att det fortsätter så, så jag kan variera ännu mer!

vi är fortfarande mitt inne i flytten

och därmed blir hundträningen lidande. Dock fick Ziggy springa i skogen i långlina så han är nöjdast och var tröttast idag. Gosehunden. :)
Vill inte släppa honom eftersom jag latmaskat mig med inkallningen.
.
Snart ska ni få se bilder på hur lyan ser ut färdigplockad, dock kommer sängen den 7de!

miljöträning på Uppsala Centralstation

Idag var det tungt att gå upp på morgonen, vet inte vad som stod till i min kropp men det tog verkligen stopp och inte förrän när jag fick ett glatt samtal orkade jag hoppa upp ur sängen. 
Blev en stressig färd till Uppsala där jag glömde det mesta som skulle med vilket inkluderade täcke och belöningsgodis vilket var otroligt dumt.
.
Packade upp saker i lägenheten, sju banankartonger och en pappkassa blev det....
Tog bussen in mot Uppsala city för att möta upp mamma och bror och åka hem.
Visade sig att de var sena så vi gick in i det nybyggda stationshuset och satte oss. Ziggy hade trots uteblivna godisar full fokus på mig vilket verkligen känns som en seger. Lite moff och gnäll blev det men han skötte sig förvånansvärt bra. Stolt över min skrutterrier. Dock hade han nog onekligen hoppats att alla skulle levt för honom och han skulle bli klappad och älskad men han får faktiskt finna sig i att inte världen kretsar runt honom... Blir nog ett hårt slag den dagen han inser det ;p

skippa koppelkontakt

Idag gjorde jag det man borde göra varje promenad men man är ju för bekväm. Det vill säga valde att bara använda verbal kontakt eller hur man nu ska kalla det. Ziggy drar sällan i koppel om det inte är en annan hund men ändå använder man det där förbannade kopplet.
Hade med mig kokt skinka och ost och när vi gick mellan mamma och pappas hus och min lägenhet så valde jag att skippa koppelkontakten helt för att få han att lyssna mer då jag varit för lat på den biten. Det vill säga, han hade koppel på men mitt mål var att ha det slakt och istället använda rösten.
.
Varje gång Ziggy tog kontakt så blev det godis eller annan belöning och beröm såklart. Vilket resulterade i en hund som tyckte det var kalas att ta kontakt med matte (vi har iofs tränat en väldans mycket kontakt på promenaden innan så det kan vara därför, han kan det här).
När han stannade och nosa och inte kom när jag sa "nu går vi" gick jag helt sonika och gjorde honom uppmärksam på att jag faktiskt tilltalat herrn.
.
Målet med detta är såklart att han ska lyssna mer på mig och att jag ska skippa koppelkontakten. Jag tror det funkar, verkligen. Det skedde en klar förbättring bara under en promenad så nu ska vi jobba med det här varje gång vi går från och till lägenheten. Sen ska vi såklart träna lös och inkallningsträning men det tror jag kommer när kontakten på promenaden blir bättre.
Eller vad tror ni?

Ännu mer fritt följ

Ni som har sett de andra filmerna vet hur det såg ut för två månader sen. Nu ser det ut såhär:
och så här trött blir man av att flytta!

första lasset + lägenhetsbilder!

Vardagsrummet+"sovrummet"
köket
hallen, köket till höger och vardagsrum till vänster
badrum!

nu blir det dålig uppdatering

eftersom jag är i flyttagen! :D

att bjuda beteende!

Jag märker att ju mer vi tränar fotgående, ju mer bjuder Ziggy på det ute. Under de mest oväntade störningarna.
Som ni redan hört så har vi kört fot vid 55ans dundrande trafik.
.
Idag tog jag med mig min svarta lilla klicker ut tillsammans med gottepåsen för att öva kontakt. Redan 100 meter hemifrån kom perfekt störningsträning i form av lekande barn. Ziggy som älskar barn vill såklart fram och leka. Jag står och håller honom tills han söker kontakt, klick och sedan den obligatoriska godisen.
Vi höll på så ett tag tills vi var cirka 2 meter från barnen då Ziggy istället gick upp i fotgående och vi passerade barnen så! 
En glad matte gav sedan ett fri noskommando och massor med godis. Det här kommer inte bli några problem bara vi fixar hundarna.
.
Där har jag en ide, faktiskt! Att jag ska sno ett tips jag fick på rallylydnaden att vid första kontakt med mig på träningsplanen så belönar jag som vi själva julafton. Detta ska förhoppningsvis göra att Ziggy söker kontakt med mig oftare och oftare och jag liksom blir hans centrala mittpunkt. Det är tänkt så i alla fall.
.
Nu längtar jag bara på våren så vi kan gå ut och träna utan att man förfryser fingrarna när man ska ge godis! ^^

planering v. 4 samt lör-sön v.3

Jag vet att det är vecka 3 nu men just nu befinner jag mig i Skåne, hundlös och gör därför ett schema inför nästa vecka. Ska försöka få tag i gårdskyckling och göra lite mer träningsgodis när jag kommer hem med :) Viltet var INTE populärt...
.
.
lördag: höger och vänster ingång, framför. Rallylydnad. Samt klicker ute.
Söndag: den där satans apporten.
måndag: fotgående både ute och inne
tisdag: få till störningsträning vid fotgående och bättre mattekontakt.
onsdag: packdag, vilodag. Kanske lite fotgående vid 55an
torsdag: ingång och framför.
fredag: nej
.
Ungefär så här hade jag tänkt att upplägget skulle se ut. Klicker på promenad ska köras hela veckan såklart men orkade inte skriva.
Blir många korta pass så jag inte tröttar ut honom :)

störningsträning - eller hur man gör matte stolt

Stod och väntade på bussen för att åka från Uppsala hem igen. Ni som bor eller varit i Flogsta vet hur trafikerade 55an är och hur mycket rörelse det är där vid fyratiden. 
Ziggy och jag stod och tråkväntade när jag fick idiotidén att vi skulle träna fotgående vid busshållplatsen. Enda godisen jag hade i fickan var en påse med prova på-torrisar. 

Kommenderade fot och visst satte han sig vid sidan förväntansfullt. Ner med godis i käften på han och sen testade jag att börja gå. Och se på fan! All fokus på matte och sen gick vi säkert 10 meter utan att han brydde sig om varken bilar eller folk som gick förbi.

Mitt hjärta sprack nästan av stolthet över min duktiga hund och jag hoppas att han är lika duktig sen, när hormonerna slutat hoppa!

klockrent?

Ziggy, Ziggy, Ziggy. Nu har jag funnit nyckeln! Möla in godis i käften på dig när du ger kontakt samt byta riktning ofta. Perfekt! Idag gick du så bra lilla hund, perfekt rallyfotgående med verbal uppmuntran. Heja oss!
Ska försöka hinna med en film i morgon, ute såklart!
.
Har lite att flyttstäda på måndag så då blir det tomt. Skulle gjort det i fredags men då kickade sömntabletterna in.
.
I morgon ska jag även till ICA och köpa diverse specialgottis som ENBART ska användas av mig i träningssyfte :) så det blir lite speciellt.
.
Ja, ni ser ju vilka planer jag smider mitt i natten!
Vi syns i morgon
.
KRAM!

motivation, vart har den gömt sig?

Jag har funderat mycket på hur jag ska få Ziggy motiverad även ute. Inne funkar i princip vilket skit som helst men inte ute.
Funderar på att torka viltskav och testa eller fläskkarré som en använder till sin hund och ska tydligen vara jäkligt effektivt. Korv i all ära men hur exotiskt är det?
.
Ska försöka komma ut och träna fritt följ ute i alla fall. Nu är jag så trött efter födelsedagsfirande och börjandet på de nya sömntabletterna så nu blir det tråkiga promenader för herrn! ^^
.
Usch för snön, jag vill ha vår och varmare väder!

i morgon (13/1) fyller jag 20 år

det betyder att det kanske inte kommer vara så mycket hundträning idag, i morgon eller i övermorgon. Men sen kör vi på som vanligt!
.
Kram!

vi tog med klickern ut

på morgonrundan. Jag är fly förbannad över kottar i öronen-åldern även om Ziggy är oerhört snäll ändå (om man jämför med skräckexempel). Gick och snosade lite överallt. Dock märker jag att redan nu så ger han mig mer kontakt i hopp om ett klick som han givetvis får. Hundmötena gick inte så bra, kanske för att vi överrumplades i mörkret och min hund är överglad.
.
Sen hade han glömt fritt följ inne, kottåldern ja... Om ett år då är det över, hoppas jag!

Mål år 2011

Trodde jag redan skrivit ett sånt här inlägg men icke.
.
Ziggy och jag ska under år 2011:
.
- gå förberedande agilitykurs på Uppsala brukshundsklubb
- gå ännu en rallylydnadskurs
- tävla nybörjarklass i rallylydnad.
- kunna möta hund och fokusera på matte
- finna sig tillrätta i nya lägenheten utan att skälla (jag flyttar senast 1 februari för er som missat det)
- inkallningen måste bli bättre, helst sitta!
.
Denna lista kommer säkert fyllas på under årets gång men det är bara att kolla in i målkategorin då och då ^^
.
Lite andra planer är att åka till Stockholm och träffa två härliga vovve-vänner med varsin terrier och äta glass i Kungsan. Längtar redan efter våren då man slipper snö och isgata!

det blev lite träning ändå

Lite fritt följ inne. Så mosig som jag var i hjärnan är det dumt att avancera. Jobbade med att försöka få upp motivationen genom att använda pipen som belöning och busa upp honom innan. Märker att han går bättre då!
Mer GO i hunden om ni förstår hur jag menar. Men fortfarande inte tillräckligt.
.
Ingen film idag, tyvärr. Inte orkat ^^
I morgon om sömnbehovet är fyllt ska vi ta tag i det samt klickern ute! :)
Vi ses då!

vi är trötta!

Det var en gosig hund som kom inskuttande i morse. Innan vi gav oss ut på morgonpromenaden så passade vi på att ligga och mysa med massor av gos och pussar. Riktigt mysigt.
.
Idag blir det nog ingen strukturerad träning, lite klicker på promenaderna kanske. Är helt slut i huvudet av bristande sömn och på de grunderna kan man ju inte träna terrier! Bättre att ha mysdag då så tar vi nya tag i morgon!
En bild slänger jag in, på snömonstrena Gizmo och Ziggy!

i vinter ska vi kursa

Fick besked om att vi är antagna till förberedande Agility! Så jäkla kul! :D
Dock i Uppsala så det blir pendling men det ser jag inte som något hinder ^^

9/1 - nej och apport

Blev lite träning trots allt. Vovven svassade kring benen då gottis och klicker togs fram och började sedan praktisera tass! Kanske kan utveckla det till tasstarget?
.
NEJet, gick bra. Nu ska det bara praktiseras ute och under svårare situationer! Jaja, får hyra in lillebror att leka med pipen och då säga nej, heheheheheh! :D
.
Apport, apport, apport. Han vill bara slå tassarna på den. Irriterande. Klickar vid minsta intresse från ansiktet. Nossdutt och smak, men icke. Tassen kommer fram. Stoppar jag in den i munnen och drar däremot. Då håller han ifrån... Försökte leka med den på marken men icke då! Tassa mig hit och tassa dig hit.
Jaja, vi får öva mer och mer. Idag är jag trött som en sengångare ungefär! Tur att apport är ett moment i lydnad och så vitt jag vet inte finns med i rallyt!

Vad ska vi göra idag, matte!

Klockan 6 tyckte Ziggy var en ypperligt bra tid att gå upp. Med ett skutt på mattemagen tog han sig sedan vidare mot ansiktet och väckte en ordentligt med något som skulle kunna kallas ansiktstvätt. När matte sedan var vaken så tyckte han att det var ett ypperligt tillfälle att gå och lägga sig igen. Jaha?! Vad är det här nu då? *muttermutter*
.
IDAG ska vi ta tag i Nej:et. Mattetanten har slarvat lite på den fronten. Kanske på grund av lathet och kanske på grund av sjukdom eller lite både och. Blir att leta fram klickern igen och få igång träningen. Korven ska fram och annan tråkgodis. Skinka kanske.
.
Först NEJ inne, sen flyttar vi ut det. Ok, det blir nog bra tror jag. Ganska tråkig träning att filma men om vi kör lite apport då, blir folk säkert nöjda!
.
Ibland önskar man att det var en vek BC man tränade och ingen betongsugga...
"vadå, jag har inte gjort något!"

Aussie & Aussie

Smeknamnet Aussie, ett slangord som syftar på invånarna i Australien men även två olika hundraser.
.
Den första, Australian Shepherd är en vall och numera godkänd brukshund från Amerika. En otrolig charmig ras som jag gärna skulle valt om det inte vore för pälsen, då min mamma är allergisk. Men får jag chansen någon gång ska en sådan aussie få bosätta sig i min flock.
.
Den andra är såklart min egen ras. Australisk terrier. En allt i allohund från Australien. Det är rasen som mitt bloggnamn fokuserar på även om det nog är lätt att få tankarna förda till Australian Shepherd.

Januarimål

Inom rallylydnad :
.
- Förbättra positionen inom det fria följet
- Få upp motivationen så jag inte har en hund som ser så oerhört uttråkad ut..
.
Inom lydnad :
.
- Ziggy ska kunna ta apportbocken själv.
.
Övrig vardagslydnad :
.
- Lära in ett bra nej
- Jobba hund & människomöten
.
.
Detta är som ni ser mina januarimål som vi ska jobba mot!  Så jag vet ungefär hur vi ska lägga upp träningen. Det viktigaste är NEJet som inte riktigt sitter ute. Till min hjälp tänkte jag använda pipen, godis och klicker.
Tror det kan funka bra!

8 januari 2011 - det där förbannade fria följet

Det var en trött Ellinor som masade sig ur sängen, men lite friskare är jag! Bestämde mig för att ta gottepåsen och den lilla rosa (okej, bandet är rosa, klickern är svart) klickerna och köra lite fritt följ ute.
Vi måste arbeta på stadgan och positionen och det är vårat mål för januari. Att få en bra position ute.
.
Att han är i långlina är för att jag ogärna släpper en hund med kottar i öronen lös. Långlinan är även fastsatt i vårat staket ^^
.
Det fria följet eller fot som det i vardligt tal kallas är ett moment inom både rallylydnad och lydnad. Inom lydnad ska föraren gå så strikt som möjligt utan att kolla ner på hunden. Hunden ska om jag förstått det rätt nästan sitta fast vid förarens ben. I rallylydnad är detta moment friare eftersom rallylydnad kan beskrivas som en gladare lydnad och hunden behöver inte vara så nära förarens ben som i lydnad!
kommentar: Ser att jag är superseg på att klicka. Brukar inte vara så seg inne. Att han inte kan koncentrera sig beror på att folk pratade någonstans i närheten. Ser även att jag flyttar mig närmare Ziggy, finns mycket att finjustera på. Att jag pillar honom på örat är för att åkalla uppmärksamhet ^^ Är i det stora hela ganska nöjd att han fokusera på mig eftersom det fanns tusen andra roliga saker i närheten. Lite mer träning så blir det nog bra!

Våran nya träningsblogg

Hej Allihopa.
.
Mitt namn är Ellinor och vid min vänstra sida har jag den australiska terriern "Aussien" Ziggy. I stamtavlan nämnd som Vitterklippens Tabasco.
Det här är tänkt att bli våran tränings och tävlingsblogg då vi siktar mot rallylydand. Till hjälp har vi en pipleksak, klicker och en jäkla massa godis ^^
Namnet på bloggen är en sammansättning av rallylydnad, som vi då syftar på, och smeknamnet för australisk terrier Aussie!
.
Ziggy är född 3/4 -10 och jag, Ellinor, fyller 20 den 13 januari ^^
.
Design fixar vi i morgon.
.
Kram, Ellinor&Ziggy!

RSS 2.0